Mobning på de sociale medier


Hver femte teenager bliver mobbet på sociale medier

NYHEDERSkrevet af Kristine Bugbee ' 25.09.15 '



Tilbage i maj måned fik den opsigtsvækkende historie om 12-årige Rikke fra Randers stor opmærksomhed.

Fra en anonym profil på Instagram med navnet 'rikkeerfuckingklam', blev der skrevet hadefulde kommentarer og dødstrusler under en række billeder af Rikke.

De voldsomme ord fra den ukendte person bag profilen lød blandt andet sådan her:

- Du skal dø. Du ved ikke, hvad jeg kan. Men du finder aldrig ud af, hvem jeg er. Du dør. Jeg kvæler dig. Du skal dø! Nu! Jeg gider ikke at se på dig mere. Jeg mener det. Jeg stikker dig i maven. Du overlever ikke. Sig farvel til alle snart. Bitch.

Politiet blev involveret i sagen, og en lang række kendisser fordømte det grove mobberi.

En ny global rundspørge, der har undersøgt omfanget af problemet blandt næsten 5.000 unge mellem 13 og 18 år, viser, at hver femte teenager har været udsat for mobning på sociale medier.

Mobberi er flyttet ud af skolegården
Bente Boserup, som er seniorkonsulent i Børns Vilkår, mener, at billedet er det samme i Danmark.

- Det er i den grad noget, vi genkender, siger hun til Dagens.dk efter at have kigget på undersøgelsens resultater.

- Mange af de samtaler, vi har gennem Børnetelefonen, handler om mobning, og det er også et tema, når vi holder oplæg på landet skoler.

Halvdelen af de adspurgte teenagere, som har været udsat for mobning, svarer, at det er værre at blive mobbet på sociale medier end ansigt til ansigt.

- Og så er det desuden nemmere at være et dumt svin mod nogen bag en skærm. De skriver meget voldsomme ting - som for eksmpel 'jeg slår dig ihjel'. Det er meget hårde ord. Vi ser også eksempler på, at de tager billeder af hinanden i private situationer, for eksempel i et omlædningsrum, og smider dem på nettet. Og pludselig kan det ikke blive trukket tilbage igen.


Pigerne mobber mest på nettet

VIDENSKAB.DK 16. OKT. 2013


Traditionelt set er mobning i skolegården drengenes primære domæne. Men nu viser forskning, at pigerne tager til genmæle på nettet, hvor de både mobber og bliver mobbet i langt højere grad.

Mobning på internettet har en anden kønsprofil end traditionel mobning, viser ny forskning fra Karlstads Universitet i Sverige. Mens 'traditionelle' mobbere oftere er drenge end piger, er der en mere jævn kønsfordeling blandt internetmobbere.

Og piger er også mere udsatte som mobbeofre på nettet end i traditionel mobning.

I en ny ph.d.-afhandling har Linda Beckman undersøgt forskellen mellem mobning på internettet og traditionel mobning. Måske spiller drenge og pigers forskellige internetvaner ind, foreslår hun.

-Tidligere forskning har vist, at drenge hovedsageligt spiller spil og lignende på internettet. Piger kommunikerer med andre og bruger sociale medier og blogs, hvor de kan lægge kommentarer og billeder ud.

Linda Beckman tror, at der kan være en sammenhæng her. Måske har de steder, som pigerne opsøger, generelt lidt større mobberisiko.

- Mere interaktion med andre betyder ikke mere mobning i sig selv, men risikoen for at blive udsat for mobning stiger simpelthen, fordi du opsøger hjemmesider, hvor andre - måske med mindre gode intentioner - også er, siger hun.

Ansvarlig for denne side: Ken graversen.

Digital Mobning - m. Amanda Todd og Fie Laursen i Tv2 Nyhederne 15 Oktober 2012

Tænk Før Du Poster - Stop Digital Mobning

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang